Σαν χτες…

Αν ζούσε θα ήταν σχεδόν 11 ετών. Αρκετά γερασμένη δηλαδή…
Ο λόγος για τη Dolly, το πρώτο θηλαστικό που δημιουργήθηκε με τη μέθοδο SCNT (Somatic Cell Nuclear Transfer).

Με τη μέθοδο αυτή ο πυρήνας ενός σωματικού κυττάρου (αναφέρεται σε οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος πλην των ωαρίων κ των σπερματοζωαρίων) απομονώνεται από το κυτταρόπλασμα και εισάγεται σε ένα ωάριο, του οποίου ο πυρήνας έχει επίσεις αφαιρεθεί.
Η πρωτοπορία της μεθόδου αυτής έγκειται στο γεγονός ότι έγινε δυνατή η δημιουργία εμβρύου χωρίς τη σύντηξη ωαρίου με σπερματοζωάριο (που είναι κ η φυσιλογική πορεία). Το προκύπτον έμβρυο είναι έτσι κλώνος του οργανισμού απ’ όπου έχει παρθεί το σωματικό κύτταρο, δηλαδή, έχει το ίδιο γενετικό υλικό.
Η μέθοδος αυτή απεδείχθη επαναστατική όσον αφορά στις εφαρμογές που μπορεί να έχει, όπως είναι η προστασία ειδών υπό εξαφάνιση, στην έρευνα, τη μεταμόσχευση οργάνων κ στη δημιουργία βλαστικών κυττάρων (stem cells).
Η πλέον πρόσφατη εξέλιξη είναι η δημιουργία “δια-ειδικών” εμβρύων, δηλαδή, εμβρύων που προέρχονται από σύντηξη πυρήνα ανθρώπινου σωματικού κυττάρου με ωάριο θυλαστικού για ερευνητικούς σκοπούς (iSCNT, interspecies SCNT).

Φυσικά τα ηθικά διλλήματα που προκείπτουν είναι άπειρα κ όλα ξεκινούν από την ίδια βάση… Τι είναι ζωή, πότε ένα έμβρυο παύει να είναι μια μάζα κυττάρων κ θεωρείται οργανισμός… κ η λίστα δεν τελειώνει ποτέ…

Δε θα μακρυγορήσω, δεδομένου ότι υπάρχει άπειρη βιβλιογραφία online κ όσον αφορά στη μέθοδο καθεαυτή κ στους κοινωνικο-ηθικούς περιορισμούς.

Σαν χτες, λοιπόν (κλείνοντας), ανακοινώθηκε η γέννηση της Dolly, η οποία έμελε να πυροδοτήσει ένα domino εξελίξεων, τις οποίες είναι δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς κ ακόμη πιο δύσκολο να ταχθεί υπέρ ή κατά.
Just for the record…

 • η Dolly πήρε το όνομά της από την ηθοποιό Dolly Parton, δεδομένου ότι χρησιμοποιήθηκε μαστικό κύτταρο για την κλωνοποίηση – εμφανής η σύνδεση, ναι?
 • απεβίωσε 15 Φεβρουαρίου 2003 από ασθένεια των πνευμόνων η οποία εμφανίζεται κυρίως σε μεγαλύτερης ηλικίας πρόβατα
 • εκτίθεται βαλσαμωμένη στο Edinburgh’s Royal Museum
 • ένας από τους “ηθικούς αυτουργούς” της ομάδας του Roslin Institute που έκαναν την έρευνα κ πραγματοποίησαν την κλωνοποίηση είναι καθηγητής μου στο University of Nottingham 😉 hehehe
Advertisements

~ by galavardi on February 22, 2007.

3 Responses to “Σαν χτες…”

 1. Τα πράγματα είναι απλά καρδιά μου….
  http://farm1.static.flickr.com/143/400164846_24629f57b1_o.jpg

 2. timouko se vriskw para para polu swsto!!! alla na xareis mi paizeis me ton pono mas, edw stis 3enities pou eimaste! :p

  (va8u ble aerostrwma diastaswen 140x191m k kostous 20pounds perimenei atoma na to skasoun xoroPIDWNTAS-xaxaxaxaxa! efthymios speaking-not me-mi pare3igi8w kiolas :p )

 3. ska-ska-skaste to!!!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: