New “kid”(?) on the blog(sphere)!

Yup yup-είναι γεγονός!!! Η Φοιτητική Ομάδα Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απέκτησε το δικό της ιστοχώρο!

Κ μάλλον ο τίτλος που χρησιμοποίησα για το post δεν είναι κ ο πλέον ακριβής, δεδομένου ότι η ΦΟΕΑ κάθε άλλο παρά “παιδί” είναι! Είναι μάλλον μια ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ κ ώριμη κίνηση ευαισθητοποίησης, πρωτίστως πάνω στο θέμα της εθελοντικής κ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΟΥΣ προσφοράς αίματος στο συνάνθρωπο που το έχει ανάγκη, η οποία δημιουργήθηκε, με τη στήριξη των πρυτανικών αρχών, το 1980 (!) – ένα χρόνο μετά το κλείσιμο των ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ στην Ελλάδα.

Οι πρωτεργάτες ήταν μια ομάδα φοιτητών Ιατρικής, οι οποίοι είχαν συνειδητοποιήσει τις μεγάλες ελλείψες κ την ανεπάρκεια αίματος, η οποία ανάγκαζε τη χώρα μας να ΕΙΣΑΓΕΙ μεγάλες ποσότητες μονάδων αίματος από το εξωτερικό. Κάθε άλλο παρά τιμά τη χώρα μας να αμελούν οι πολίτες της να αιμοδοτούν, πόσο μάλλον όταν η διαδικασία της αιμοδοσίας είναι ανώδυνη κ διαρκεί μόλις 10 λεπτά…

Για την ακρίβεια…

…αν όλοι οι υγιείς άνθρωποι ηλικίας 18-60 ετών (ανεξαρτήτως φύλου) αφιέρωναν αυτό το δεκάλεπτο στο να αιμοδοτήσουν ΜΟΝΑΧΑ 1 ΦΟΡΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες των περίπου 3.000 ατόμων που πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία (ή αλλιώς Θαλασσαιμία) στην Ελλάδα, κ χρειάζεται να μεταγγίζονται 1-2 φορές κάθε μήνα για να μπορούν να ζήσουν, των εκατοντάδων κάθε χρόνο θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων, των ασθενών που υποβάλλονται σε επεμβάσεις ρουτίνας πλέον (αλλά δεν παύουν να απαιτούν τη μετάγγιση των ασθενών με αίμα), των θυμάτων εργατικών ατυχημάτων κ των γυναικών με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη (οπότε τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές κ της μητέρας κ του εμβρύου).

Για να επιστρέψω, λοιπόν, στα ιστορικά στοιχεία…briefly (λέμε τωρα!)…

…το ξεκίνημα ήταν δύσκολο… Είναι πραγματικά συγκινητικό το να μιλάς με εκείνους “τους πρώτους”-τους θεμελιωτές της ιδέας κ της ομάδας, η οποία ΔΕ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΙΜΑΤΟΣ, αλλά ΣΚΟΠΟΣ της θα ήταν να ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ υπεύθυνα κ ολοκληρωμένα το φοιτητικό, κυρίως, κοινό (έστω με τα ελάχιστα μέσα που διέθετε) για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα στο θέμα της αιμοδοσίας, για τις ανάγκες κ τον τρόπο που ο καθένας από εμάς μπορεί να ΒΟΗΘΗΣΕΙ κ να ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΕΙ στη μείωση της έλλειψης. Το προφίλ αυτό διατηρεί η ΦΟΕΑ μέχρι σήμερα – σε αυτά τα 27(!!!) χρόνια πορείας της! Από το 1987 διατηρεί δικό της χώρο (αρχικά στο παλιό κ μετέπειτα στο καινούριο Πανεπιστήμιο), όπου τα επονομαζόμενα “δρακουλάκια” (hehehehe) μπορούν, πλέον να οργανώνουν τακτικές συνελεύσεις κ αιμοληψίες σε συνεργασία με τα δύο δημόσια νοσοκομεία της πόλης των Ιωαννίνων, ώστε να προσφέρουν ένα προσιτό κ ευχάριστο χώρο αιμοδοσίας στους φοιτητές.

Στην προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης κ κατάριψης των μύθων, έχουν προστεθεί κ προγράμματα ενημέρωσης για τη Δωρεά Μυελού των Οστών, τη Μεσογειακή Αναιμία κ τη Δωρεά Αιμοπεταλίων (παίδες αν ξεχνάω κάτι κράξτε/συμπληρώστε σε comment!). Ταυτόχρονα, έχουν αναλάβει να φέρνουν σε επαφή με το νοσοκομείο όσους ενδιαφέρονται να μπουν στη τράπεζα των υποψηφίων Δωρητών Μυελού των Οστών, να ελεγχθούν αν είναι φορείς του γονιδίου της Μεσογειακής Αναιμίας κ να δώσουν Αιμοπετάλια.

Σήμερα (εννοώ τα τελευταία 10 χρόνια)… ενημερώσεις πραγματοποιούνται όχι μόνο στους φοιτητές κ σπουδαστές, αλλά κ στους μαθητές των Λυκείων της πόλης κ της περιφέρειας, καθώς πραγματοποιούνται κ αιμοληψίες σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό!

Για την προσφορά της αυτή η ομάδα έχει βραβευτεί ουκ ολίγες φορές, με highlight την ανώτατη τιμητική διάκριση της χώρας, αυτή της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ έχει αποτελέσει πρότυπο για τη δημιουργία αντίστοιχων ομάδων στην Αθήνα κ το Ηράκλειο.

Σας φαίνονται βαρετά όλα αυτά? tststststs… What about…parties, συναυλίες, εκδηλώσεις? Trust me… u can never get bored!!!

Τι είχα πει? Ότι θα μιλούσα briefly? Sorry… I just got excited to hear news from “home”… Κ αν θεωρείτε ότι εγώ μίλησα πολύ, φανταστείτε πόσα έχουν να σας πουν τα ίδια τα παιδιά!!!

So… STAY TUNED @

http://foea.blogspot.com

Παιδιά… ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ μέσα από την καρδιά μου!!! Από το Nottingham της Αγγλίας σας εύχομαι καλή πρόοδο! Πάντα να ακούμε καλά νέα σαν το σημερινό! Με κάνατε ακόμη μια φορά να αισθάνομαι περήφανη που υπήρξα myself δρακουλάκι-εεεε… μέλος της ΦΟΕΑ! Στην ψυχή μου αισθάνομαι πως ακόμα είμαι κ θα είμαι ακόμα κ όταν πάψω να μπορώ να δίνω αίμα… Ειλικρινά, χαίρομαι που συνέδεσα τα φοιτητικά μου χρόνια με την ενασχόληση με τον εθελοντισμό στη συγκεκριμένη ομάδα! Συνεχίστε να είστε μια δεμένη Ομάδα, να βάζετε λιθαράκια στο έργο που λέγεται Εθελοντική Αιμοδοσία κ συνεχίστε να διαψεύδετε όσους πιστεύουν πως η εθελοντική εργασία/προσφορά/προσπάθεια μιας χούφτας φοιτητών δεν είναι ικανή να κάνει την υπέρβαση κ να αλλάξει τα δεδομένα, έστω κ στο μικρό (?! όχι κ τόσο) περιβάλλον της!!!

(Οι εικόνες αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία της Φοιτητικής Ομάδας Εθελοντικής Αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ευχαριστώ για τη διάθεσή τους!)

Advertisements

~ by galavardi on April 19, 2007.

2 Responses to “New “kid”(?) on the blog(sphere)!”

  1. Αν θες βάλε το σχόλιό σου στο νέο post για να σβήσω το “test post” το blog της ομάδας.

  2. allakse to comment sou sto foea blog gia na sviso to “test post”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: